Sunday, March 25, 2007

Om löner och Den nya regeringen

Som jag skrev i det förra blogginlägget så har jag fått jobb till sommaren. Detta är jag förstås mycket glad över men lite smolk i bägaren är ändå lönen... Då jag på mitt senaste jobb, som jag hade för över tre år sedan, tjänade 18 000:- i månaden kände jag att jag inte ville tjäna mindre än den summan vilket jag sa till chefen då hon frågade vad jag ville ha i lön. Hon skulle då kolla med löneavdelningen och återkomma till mig och då hon återkom så meddelade hon att lönen för läkarsekreterare inom Landstinget låg mycket lägre än så... 16 500:- kunde hon erbjuda mig. Eftersom jag är i den sitsen att jag är friskskriven på 50% och därmed arbetslös så får jag ju inte tacka nej. Egentligen klarar jag väl mig på de pengarna så länge jag får jobba men det jag är rädd för är att jag efter sommaren inte ska få jobba något mer och att jag då får lov att stämpla från 16 500:- istället för från 18 000:-... Men det gäller väl att tänka positivt och bara hoppas på att jag får fortsätta jobba eller att jag t.o.m. får en fast tjänst någonstans.

Någonting som verkligen har fått mig upprörd här i veckan är den nya regeringen... Deras politik slår verkligen ner på oss som är sjukskrivna och /eller arbetslösa. Det är meningen att man ska ha en bra utbildning och ett jobb där man tjänar över 25000:- i månaden eller något för att man ska ha glädje av deras politik. Eftersom jag arbetstränar så får jag aktivitetsstöd istället för sjukpenning och då aktivitetsstödet grundar sig på A-kassan så gäller samma regler som om man vore arbetslös, d.v.s. att då man har fått ersättning i 200 dagar så åker man ner till 70% av grundinkomsten istället för 80%. Dessutom så är det ju så att då man får aktivitetsstöd så får man bara ersättning 5 dagar/vecka medan man får ersättning för alla dagar i veckan då man får sjukpenning; visserligen är det lite högre dagsersättning på aktivitetsstödet men eftersom man får ersättning 8 dagar mindre/månad så innebär det för mig 1000:- mindre/månad. Nu med den nya regeln från den nya regeringen så innebär det för mig att jag kommer få nästan 2000:- mindre i månaden jämfört med om jag skulle gå hemma. Kan ni förstå att jag vill ha ett jobb?! Jag vill verkligen inte vara i denna situation; att jag är sjukskriven/arbetslös med den nya regeringen som bestämmer. Det är bara att hoppas att de inte hinner ställa till med alltför mycket skada under de 4 år som de får sitta i regeringen, för mer lär det inte bli...

Någonting annat väldigt smart som denna nya regeringen beslutat (obs! ironi!) är att det nu ska bli lagligt för tamdjursägare att skjuta rovdjur... Så här säger riksdagsledamot Bengt-Anders Johansson: "En seger för förnuftet när man inte längre blir kriminell för att man skyddar sina djur". Ja, en seger för vems förnuft undrar jag... Det är klart att jag har förståelse för de bönder och jägare framförallt som blir drabbade och får sina djur dödade av rovdjur men vem bestämmer vilka djur som har störst rätt att få finnas i vårt land? Är tamdjuren mer värda för att vi har bestämt att de är det? Visst; det är jättetragiskt och sorligt om en varg skulle riva ens kära hund så att den dör - men är man ute i skogen och jagar med hundar så vet man ju någonstans ändå vad man ger sig in på. Om man inte vill utsätta sin lilla älskling för risken att bli riven av ett rovdjur så kanske man inte ska ha en jakthund? Och när det gäller bönder som blir ekonomiskt drabbade då vargar river deras boskap så borde de få ersättning från staten. Man kan inte lösa problemet genom att döda alla rovdjur. Det dödas väldigt många människor, och även hundar, av bilar varje år. Ska man förbjuda bilar också? Och faktum är att hundar är betydligt farligare för människor än vad vargar är. För bara någon vecka sedan så var polisen tvungen att skjuta en pitbull som hade attackerat sin ägare. Jag själv älskar hundar men är av den åsikten att man som framtida hundägare verkligen ska tänka igenom sitt val av hundras. Är man ingen hundvan person så kanske man inte ska ge sig på en Rottweiler utan istället välja en lite lättare hundras som t.ex. Golden Retriver. Därmed inte sagt att Rottweiler i sig är en farlig hund; vad jag menar är att nästan vilken hund som helst kan bli farlig i fel händer! Det handlar om hur pass bra man är som hundägare; att kunna ha fasta ramar för hunden att hålla sig inom. Precis som med barn! (Eller nästan iallafall...).

Tuesday, March 13, 2007

Jag har fått jobb!

Jo, det är faktiskt sant! Igår var jag på anställningsintervju för ett semestervikariat som läkarsekreterare på GerRehab här i Falun och idag ringde chefen och talade om att jag fått jobbet! Visserligen är det bara ett semestervikariat på 7 veckor men det är ju alltid en början. Nu får jag ju iallafall in en fot och förhoppningsvis kanske jag får jobba kvar längre eller hanka mig fram på vikariat på något sätt. Jobbet är på 50% och jag börjar veckan efter midsommar. Så nu både längtar jag och inte längtar efter sommaren. Jag vill såklart börja jobba "på riktigt" (inte minst för att få mer pengar...) och det verkar vara roliga och intressanta uppgifter; varierande och så. Samtidigt vill jag ju inte lämna mina underbara nya vänner på GävleDala Företagshälsa. Jag har trivts så bra där och verkligen levt upp under min arbetsträningsperiod; från att ha varit helt sjukskriven i nästan tre år har jag på bara några månader kommit upp till 50% arbetsförmåga och 75% ligger inte långt borta! Jag kommer sakna allihopa men samtidigt så är de ju inte mer än ett telefonsamtal borta!

Förutom den goda nyheten att jag fått jobb idag så väntade en trevlig överraskning när jag kom hem. Min svägerska var nämligen i Stockholm förra helgen och då var hon på Panduro... Hon hade berättat innan att hon skulle dit och jag var grön av avund... Panduro i Stockholm är ju rena drömmen! Pärlor och annat pyssel så långt ögat kan nå... Min söta svägerska hade dock tänkt på mig och idag när jag kom hem låg det ett paket på bordet. Hon hade köpt lite olika sorters pärlor och skickat till mig. Gulligt va?! Bl.a. var det supersnygga pärlor i bärnsten; får se vad jag kommer på att göra för snyggt av dem.